dinsdag 20 december 2011

PRIJS #Rutte

Hij heeft opnieuw een prijs. Politicus van het jaar. Mark Rutte. Fijn man, goed gedaan. Die prijs werd toegekend door de verzamelde parlementaire pers. Journalisten die graag willen slijmen. Niet geheel bekend is wat de criteria waren, maar het commentaar van Emile Roemer, die tweede werd was veelzeggend. Roemer bewondert de premier vanwege zijn opstanding.
Roemer tweede en Henk Kamp drie. Diezelfde Kamp die enkele dagen geleden werd uitgeroepen tot aso van het jaar.
Die prijs is waardeloos, slaat helemaal nergens op. Is heel goed te vergelijken met kijkcijfers waarmee RTL en SBS zo hoog scoren. Roemer sprak eens uit nooit in Waku Waku te zullen verschijnen om vervolgens deel te nemen aan zo'n nationalistisch TV-programma "Ik hou van Holland". Het journaille meent dat juist die Roemer het ouderwetse socialisme vertegenwoordigt. Dat zegt allemaal iets over Roemer en vooral over de betrokken journalisten.
Rutte zelf beschouwt dit als een aanmoediging. Een aanmoediging om vooral door te gaan met desastreus beleid, enorme rekenfouten, leugenachtig gedrag, kortom, geinig verder blijven lachen, stom puberaal gedoe.
Een prijs zonder waarde, toegekend door waardeloze journalisten. Ik kan mij echt niet voorstellen dat echte kritische, schrijvende onderzoekers een stem hebben uitgebracht, zeker niet op deze pseudo minister-president.
Behalve journalisten kunnen ook "gewone" Nederlanders kiezen. Het 1 Vandaag opinie-panel gaat morgen ook iets zeggen. Niet dat dat enig gewicht heeft of enige waarde, maar toch. Het zou heel goed kunnen dat het een nek-aan-nek race wordt tussen Roemer en Wilders en dat zegt eigenlijk wel genoeg.
Nu is Václav Havel dood en Mark Rutte spreekt mooie woorden, Hij zegt onder andere, dat Havel duidelijk heeft gemaakt, dat strijd tegen dictatuur erg succesvol kan zijn. Mark bedoelt te zeggen, dat hij blij is, dat het communisme in Tsjechië werd afgeschaft onder leiding van Havel. Maar Havel was een cultuurdrager, een dichter en een schrijver, juist zo'n man die dit kabinet zo graag monddood wil maken. Rare, domme woorden van een prijswinnaar.
Kamp werd derde. Toch brons zou je zo zeggen. Ook een VVD-er, een standvastig man. Ik geef toe, dat het hem gelukt is de grootste vakbond van ons land de nek om te draaien, maar verder heeft hij niets positiefs bereikt, zij het dat een groot gedeelte van onze landgenoten voortdurend bang is betrapt te worden op een niet gepleegde misdaad.
Politicus van het jaar, het stelt helemaal niets voor, het is een jaarlijks slotstuk van een rituele dans tussen vragers die geen vragen stellen en antwoorders die niet antwoorden. Het stelt niets voor, maar geeft wel een volstrekt vertekend beeld. Er is, zo blijkt nu weer, nog veel te doen.
Ach Cohen, hij werd benoemd tot slechtste politicus van het jaar. Kop op Job, gewoon breiles bij Hans Spekman. Wie weet wordt het ooit nog wat. Tenslotte adviseer ik De Telegraaf een nieuw icoontje te gebruiken. "Het monster van Venlo" bij elk bericht over Jolande Sap.

Jakob Java,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten