donderdag 1 december 2011





BORSSELE II, NEE !


Hallo,

Dit is de nieuwsbrief van het Zeeuwse comité "Borssele 2, Nee".

In deze nieuwsbrief:

-OPROEP: 22 DECEMBER, STOP DIE NIEUWE KERNCENTRALE
-PROVINCIE HOUDT TEVEEL VRAAGTEKENS BIJ BORSSELE 2
-MEER MOGELIJKHEDEN OM NIEUWE KERNCENTRALES TE STOPPEN
-VERSLAG: LOKALE ACTIES TIJDENS DAG VAN DE DUURZAAMHEID




OPROEP: 22 DECEMBER, STOP DIE NIEUWE KERNCENTRALE


01-12-2011
Op 22 december vergaderen de aandeelhouders van energiebedrijf Delta (Provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten) over de financiering van een vergunningaanvraag voor een tweede kerncentrale bij Borssele.

Delta heeft haast om de vergunningaanvraag nog door dit kabinet te laten behandelen, want een volgend kabinet kan zomaar een streep door de ambities van Delta zetten. Maar de aandeelhouders twijfelen. Enkele gemeenten hebben nu al aangegeven dat zij geen 60 miljoen voor een vergunningsaanvraag willen uitgeven zolang er nog geen zekerheid is over de buitenlandse partners die Delta zoekt voor dit project. Bij een mislukking draaien de aandeelhouders op voor de kosten.

Dit is een goed moment om alle aandeelhouders er van te overtuigen dat kernenergie geen oplossing is! Meer dan 5000 mensen hebben onze petitie getekend. De petitie op SchoonGenoegVanKernenergie.nl
 heeft al meer dan 100.000 handtekeningen verzameld voor een schone energietoekomst zonder kernenergie.

Op 22 december bundelen alle organisaties de krachten om één duurzame (kerst)boodschap over te brengen:‘Kernenergie blokkeert duurzame energie!’

We hebben voor deze activiteit uw hulp nodig, kom 22 december ook naar het hoofdkantoor van Delta in Middelburg.. Meer informatie en aanmelden via borssele2nee@gmail.com. Tot dan!



  • Wanneer: 22 december 2011

  • Tijd: 12:00 – 14:00

  • Waar: Hoofdkantoor Delta, Poelendaelesingel 10 in Middelburg (zie kaartje)





PROVINCIE HOUDT TEVEEL VRAAGTEKENS BIJ BORSSELE 2


19-11-2011
Vrijdag 18 november vergaderde de commissie van de Provinciale Staten over de vergunningsaanvraag voor de nieuwe kerncentrale bij Borssele. Diverse organisaties, waaronder Borssele 2 Nee, grepen dit moment aan om hun mening te geven over het voorstel.

Delta wil 110 miljoen euro reserveren om een vergunningsaanvraag voor een nieuwe kerncentrale in te dienen, de helft van de totale kosten. De overige 110 miljoen zou door de mogelijke partners van Delta moeten worden betaald maar concrete afspraken zijn daar nog niet over gemaakt, zegt Delta.

De commissie besloot mede daarom om dit voorstel niet in behandeling te nemen, vrijdag 2 december wordt hier opnieuw over gesproken.

Lees hier de toespraak van Borssele 2 Nee
 






MEER MOGELIJKHEDEN OM NIEUWE KERNCENTRALES TE STOPPEN


17-11-2011
Sinds enkele weken is er in Zeeland een nieuwe beweging: Stroom naar de Toekomst. Op 3 november was de eerste informatieavond van deze beweging in de Zeeuwse Bibliotheek. Hier werd door verschillende sprekers ingegaan op het feit dat kernenergie de duurzame ontwikkeling blokkeert.

Stroom naar de Toekomst geeft stem aan al die mensen en bedrijven die toekomstbestendige stroom willen. Dat kan door op de website van Stroom naar de Toekomst het aanmeldingsformulier voor bedrijven of particulieren in te vullen. Door het stuwmeer van potentiële overstappers dat op deze manier gecreëerd wordt, kunnen we druk uitoefenen op DELTA om geen nieuwe kerncentrale(s) te bouwen, maar de duurzame weg in te slaan.

Zie voor meer informatie en de mogelijkheid om aan te sluiten: www.stroomnaardetoekomst.nl
 

Wij hopen dat alle mensen die de petitie van Borsele2nee ondertekend hebben zich ook bij Stroom naar de Toekomst aan zullen sluiten. Evenals vele andere particulieren en Zeeuwse bedrijven die de groene en duurzame kant op willen en dat ook duidelijk willen laten zien.

Samen maken we het verschil!





VERSLAG: LOKALE ACTIES TIJDENS DAG VAN DE DUURZAAMHEID


11-11-2011
Zeeland besteedde vrijdag veel aandacht aan de Dag van de Duurzaamheid, overal waren acties aangekondigd of stonden mensen stil bij het milieu en de keuze voor Duurzaamheid. Comité Borssele 2 Nee voerde deze dag op maar liefst 3 plekken actie tegen de bouw van een nieuwe kerncentrale.

De investeringen in nieuwe kerncentrales zijn zo groot dat ze duurzame alternatieven blokkeren, daarmee vormt kernenergie dus een bedreiging voor duurzame energie. Om dit aspect onder de aandacht te brengen van het publiek voerde Borssele 2 Nee in Vlissingen, Middelburg en Goes actie. Daarna kreeg de actie nog een staartje bij het besloten duurzaamheidsfeestje van Delta !

Lees meer over de lokale acties
 









Zeeuws comité Borssele 2, Nee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten