maandag 5 december 2011

FNV-top wil vakbonden machteloos maken
De FNV-top heeft gesproken over de plannen van twee ‘verkenners’, die de crisis in de top van de vakcentrale na het pensioenakkoord moesten gaan oplossen. De bondsvoorzitters en de top van de centrale gingen met de twee heren vergaderen in een locatie op de hei - de adviseurs wilden daar uitdrukkelijk geen ‘vakbondsactivisten’ bij.
Volgens de twee ‘verkenners’ (Wijffels en Noten) is de crisis binnen de vakbond veroorzaakt door “gebrek aan leiderschap en intern organisatievermogen”. Hiermee bedoelen zij dat het vakbondsbestuur niet in staat bleek om haar beleid van medewerking aan de sociale sloop – met voorop de verhoging van de pensioenleeftijd – tegenover de leden door te zetten. De ‘verkenners’ willen nu de bonden zo versnipperen over 30 tot 40 sectororganisaties, dat de leiding die gemakkelijker kan beheersen en tegen elkaar uit kan spelen – geen enkele bond mag van hen meer een vuist kunnen maken.
Dat er zo’n advies komt is geen wonder – als dat gevraagd wordt aan de ex-topman van de Rabobank (Wijffels) en aan de man die na een paar jaar als vakbondsbestuurder directeur personeelszaken werd bij een verzekeringsconcern, een uitzendbureau en de NS. Bij dat laatste bedrijf was hij ingehuurd om te proberen de machinisten en conducteurs weer in het gareel te krijgen, die in 2001 door zelfstandige organisatie en staking het ‘rondje om de kerk’ hadden geblokkeerd.
Geen wonder dat de twee met zo’n advies komen – dat krijg je als je aan de bazen vraagt hoe het personeel zich moet organiseren. Schande voor de bondsvoorzitters die – in plaats van plannen te maken om de vakbondsmacht te ontplooien tegen de afwenteling van de crisislasten op de bevolking – ervoor kiezen om de vakbond ‘op te lossen’.
Reden temeer voor alle vakbondsleden en strijdbare kaderleden om het heft in eigen hand te nemen en het echte vakbondswerk te bedrijven: Voor de vakbond als strijdorganisatie in handen van de leden! Geen benoemingen meer – alle bestuurders moeten door de leden worden gekozen en afzetbaar zijn!  http://www.rodemorgen.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten