zondag 25 december 2011


EDU NANDLAL MISHANDELD DOOR smeris 


Edu Nandlal zit gehavend in zijn woonkamer. Foto: Ramon Mosterd.
Voormalig profvoetballer Edu Nandlal is kerstavond, op weg naar de nachtmis, mishandeld door meerdere agenten. Hij reed rond 22.30 uur samen met zijn dochter in zijn bedrijfsbus weg uit Voordorp, nadat ze eerst in Voordorp wat spullen uit de woning van zijn dochter in de wagen hadden gezet.
Ter hoogte van winkelcentrum De Gaard, moest Nandlal stoppen achter een bus. Tegelijkertijd kwamen twee politiewagens aanrijden. De agenten stormden op de wagen van de gehandicapte Nandlal af en riepen dat hij had ingebroken. Vervolgens werd hij uit zijn auto gesleurd. Daarbij viel hij met zijn gezicht op straat. Zelf overeind komen lukt Nandlal niet, vanwege de dwarslaesie die hij opliep toen hij in 1989 in Suriname neerstortte met het vliegtuig waarin het Surinaams nationaal elftal zat. Hij was een van de weinige overlevenden.
Omdat Nandlal niet ging staan werd hij hardhandig op zijn benen geholpen, nadat hij enkele tientallen meters was meegesleurd. Daarna werd hij, even hardhandig, door twee agenten in de boeien geslagen. Ook liep hij enkele stompen in zijn gezicht op. Dit gebeurde allemaal ondanks het feit dat Nandlal meerder keren had geroepen dat hij gehandicapt was en dat hij gemeenteraadslid (voor Leefbaar Utrecht) was geweest.
Uiteindelijk belandt Nandlal in een cel in bureau Paardenveld. Ook daar ging hij omver toen agenten hem uit de politiewagen trokken omdat hij zelf, vanwege zijn handicap, niet snel genoeg kon uitstappen. In het bureau werd hij onderzocht door een arts, aan wie Nandlal meldde dat hij een dwarslaesie heeft. Daarop vroeg de arts of hij kon plassen terwijl volgens Nandlal iedere arts weet dat iemand met een dwarslaesie dat niet kan. Daarop ging de arts hem katheteriseren, maar deed dat niet op de juiste manier. Een agent had volgens Nandlal nog geroepen dat hij maar in zijn broek moest plassen.
Uiteindelijk is Nandlal zondag om 4.00 uur vrijgelaten. Hij is toen naar het UMC gegaan waar bleek dat hij door het fout katheteriseren een bloeding in zijn blaas had opgelopen. Ook zijn oogkas, lippen en neus waren flink opgezwollen door de stompen, die hij in zijn gezicht kreeg. De zwaar aangeslagen Nandlal (48) vertelt dit alles terwijl hij met hevige pijn thuis zit. Of hij zondag nog aangifte gaat doen weet hij daarom nog niet.
Overigens is de Hindoestaanse Surinamer wel wat gewend, als het gaat om aangehouden worden door de politie. Dat gebeurt hem regelmatig, niet alleen in zijn bedrijfswagen maar ook in de Porsche, die hij kocht van het smartengeld, dat hij kreeg na de vliegramp.
Nandlal runt al jaren schoonmaakbedrijf Voordorp en schuwt daarbij het fysieke werk niet. Zo klimt hij, ondanks zijn handicap, toch de glazenwassersladder op. Iets waarmee hij, in combinatie met zijn altijd goede humeur, ongevraagd diep respect afdwingt bij iedereen die hem kent.  http://dnu.nu/artikel/5708-edu-nandlal-mishandeld-door-agenten-update

Geen opmerkingen:

Een reactie posten