vrijdag 9 december 2011

Joke Kaviaar


Update 19 oktober 2011: Officier van justitie Schram speelt machtsspelMaandagavond 17 oktober is een reactie gekomen van de officier van justitie van het landelijk parket, A.R.E. Schram, op de brief die advocaat Jebbink hem op 6 oktober heeft gestuurd. De advocaat stuurde deze brief om te beargumenteren waarom de OvJ niet voor de tweede keer voor hetzelfde feit tot arrestatie kan overgaan.

Het gaat hier om de teksten “Waar blijft de Hollandse opstand?”, “RARA, wiens rechtsorde is het?”, “Leers, het vuur en de dood”, en “Neederland wordt schoongeveegd”. De teksten staan nog altijd op de website en de OvJ beschouwt dit als 'een tweede pleegperiode'. Op 21 september belde hij het advocatenkantoor en deelde mee: “Wij gaan haar opnieuw aanhouden”.

De teksten waar de staat zo bang voor is, zijn nog eens na te lezen, hier:
RARA, wiens rechtsorde is het?
Leers, het vuur en de dood
Neederland wordt schoongeveegd
Waar blijft de Hollandse Opstand?

Vorige week nog leek het erop dat een beslissing volgend op de advocatenbrief elk moment zou volgen. In de brief van maandag schrijft Schram:

“Inderdaad heb ik met uw kantoorgenoot gesproken over de constatering dat de teksten waarvoor uw cliënt op 13 september terzake opruiing is aangehouden nog steeds te raadplegen waren (en zijn) via de website jokekaviaar.nl. Ik heb aangegeven dat een hernieuwde aanhouding van uw cliënt onder bepaalde omstandigheden denkbaar is. In mijn verdere afweging en besluitvorming hierover zal ik de door u aangedragen argumenten tegen de door mij geopperde mogelijkheid vanzelfsprekend betrekken. Indien nodig zal ik u mijn standpunt te zijner tijd nader toelichten.” 

Met “bepaalde omstandigheden” doelt de Ovj op het nog op de website staan van de teksten. Als je de links hierboven volgt, zul je zien dat de teksten nog op de website staan. Ook Schram weet dit, zo blijkt uit de brief. Waarom talmt hij dan?

Het antwoord is eenvoudig: Schram speelt een machtsspel. Hij wil de druk opvoeren, de dreiging laten hangen, de indruk wekken dat wanneer de teksten van de website verdwijnen, hij wel eens zou kunnen afzien van die 'hernieuwde aanhouding'. Deze manier van werken past helemaal bij de tendens die in de politiek op het gebied van strafrecht te zien is. Minder onvoorwaardelijke straffen, meer maatregelen en voorwaarden verbinden aan (voorwaardelijke) straffen met een langere proeftijd, de tenuitvoerlegging ervan. We hebben al het nieuwe systeem van de voorwaardelijke invrijheidsstelling (sinds 1 juli 2008), en we zien steeds vaker gebiedsverboden. Ook contactverboden horen tegenwoordig tot de wettelijke mogelijkheid. Doel van dit alles: gedragsbeïnvloeding.

Ik kan de Ovj Schram vertellen dat hij zijn zin niet gaat krijgen, hoe lang hij ook van plan is dat zwaard van hem boven mijn hoofd te laten bungelen. De teksten zullen al die tijd verder worden verspreid, en zijn dat al zodanig dat zelfs het verwijderen van de teksten van mijn website niet meer dan een pyrrusoverwinning zou zijn voor het openbaar ministerie. Dan nog: dat zullen ze zelf moeten doen. Het eigenhandig verwijderen van de teksten is zoiets als de hand aan jezelf slaan, de amputatie van een lichaamsdeel, zelfverminking.

Schram wil het hard spelen. Hij kan het krijgen.

Joke Kaviaar 19 oktober 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten