woensdag 7 december 2011


Mark Rutte, een kind in een kostuum, dat zich door bijzonder toeval premier mag noemen, heeft een hekel aan de term "armoe". Volgens hem bestaat er in ons land geen armoede, integendeel, zelfs de allerminst bedeelden hebben het hier heel erg goed. Althans, vergeleken met de ons omringende landen. Volgens Mark is het allemaal niet makkelijk, "pittig" zelfs om rond te komen, maar armoe, nee dat bestaat dus niet.
Onvolgroeide hersens, losgezongen van de maatschappij, dat is Mark. Hij is oprecht van mening, dat het afschaffen van een woord het daarmee verbonden probleem oplost.
Dat zou wel makkelijk zijn. Schaf "graaiers" af en er is geen bankencrisis. Gebruike het woordje "Euro" niet meer en er is van welke crisis ook geen sprake meer. Schaf het woord "gedogen" af en we zijn eindelijk verlost van een weerzinwekkend clubje angsthazen. Schaf het woordje " Leers" af en er zijn geen Mauro's meer.
Die verhoren van de commissie die de bankencrisis in kaart mag brengen zijn enerzijds een lust voor het oor, maar anderzijds zeer beschamend. De vragen die gesteld moeten worden worden niet gesteld en de getuigen, onder ede verhoord, krijgen alle kansen om op gestelde vragen geen enkel antwoord te geven, in de hoop, dat de vragen die eigenlijk wel gesteld zouden moeten worden achterwege blijven. Modern Zwartepieten, zonder kaarten, maar wel met heel erg moeilijke woorden. Ik vrees dat geen enkel lid van die commissie echt begrijpt wat er nu eigenlijk gebeurd is.
Wat inmiddels wel heel erg duidelijk wordt, is dat niet wij, niet onze regering, vrijwel niemand aan de touwtjes trekt, behoudens een heel klein groepje puissant rijke legitieme criminelen, die toevallig of niet, allemaal heel veel geld verdienen in de financiële wereld. Dat groepje is en blijft altijd anoniem. Ze opereren in de duisternis van een onbegrepen wereld.
Bij ons is een aantal banken gered van een gewisse ondergang die geheel en al te wijten zou zijn geweest aan wanbeleid en graaigedrag van die zelfde banken. Denk nu maar niet dat die banken ons dankbaar zijn. Integendeel, in het geheim worden nu plannen gesmeed, op welke manier ze ons nog meer kunnen laten betalen, voor de nauwelijks geleverde diensten. Het gebruik van hun pasjes gaat duurder worden en ook internetbankieren ontkomt niet aan een forse heffing. De redding van de banken, waar Wouter Bos, de namaak-socialist, zo trots over kan vertellen, wordt door ons uiteindelijk tenminste drie keer betaald.
Armoe is gedefinieerd. Heb je elke maand een bedragje te besteden onder het vastgestelde minimum, dan ben je arm, punt uit. De verwachting van het SCP, tamelijk zuinig nog om de kostuumkleuter te plezieren, is dat volgend jaar meer dan een miljoen landgenoten onder de vastgestelde armoedegrens zal moeten leven.
Juist nu, in deze periode is het des te verwerpelijker, dat de grootste vakbond zichzelf heeft opgeblazen en er nauwelijks zicht is op herstel van diezelfde vakbeweging. Jongerius mag zich schamen voor haar kruiperig gedrag. We zijn haar dankbaar, maar niet heus.

Jakob Java,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten