dinsdag 11 oktober 2011

Schoonmakers ministeries in staking


De schoonmakers bij de ministeries van Sociale Zaken en Buitenlandse Zaken gaan vrijdag voor onbepaalde tijd in staking. Minister Kamp (VVD) heeft wel een code getekend tegen het afknijpen van schoonmaakkosten en dus schoonmakers, maar doet het tegendeel. Voor de zoveelste keer beknibbelen de ministeries bij een nieuw contract. Waar eerst voor de schoonmaak 1678 uur stond, zou dat nu in 1200 uur moeten gebeuren. Praten, petities, acties hielpen niet om Kamp op andere gedachten te brengen, waarop de schoonmakers beslissen dat hij en Rosenthal (ook VVD) hun eigen rommel maar op moeten ruimen.

7 okt. 2011 Provincie stelde Sliedrechters aan asbest bloot http://www.rodemorgen.nl/
Jarenlang is onverpakt puin met asbest gedumpt op de stortplaats in de gedempte Derde Merwehaven bij Dordrecht. Ook zijn shovels zo over de stortplaats gereden dat verpakt asbesthoudend afval weer vrij kwam. Volgens de laatste berekeningen gaat het om 131.000 ton asbesthoudend afval. Dat is bij elkaar 655.000 kilo zuivere asbest als je uit gaat van gemiddeld vijf gram asbest per kilo puin. Bewoners van een nabijgelegen wijk in Sliedrecht zijn daar al die tijd aan bloot gesteld. Door hun klachten zijn er van tijd tot tijd milieu-inspecteurs geweest, die soms opdracht gaven tot maatregelen. De provincie Zuid-Holland probeerde de bewoners wijs te maken dat er niets aan de hand was en liet de zaak versloffen.
Gedeputeerde Janssen (SP) heeft het storten van nieuw onverpakt asbesthoudend afval nu per 1 januari dit jaar verboden. Goed verpakt mag het nog wel, als er bij het storten gesproeid wordt en het afval met grond wordt bedekt. Voor wat er met losse asbesthoudende afval moet gebeuren, komt er een onderzoek. De echte oplossing voor het probleem blijft dus nog ver weg.

7 okt. 2011 Afghanistan: demonstraties tegen tien jaar bezetting http://www.rodemorgen.nl/http://www.rodemorgen.nl/
In verschillende Afghaanse steden wordt gedemonstreerd voor het vertrek van de Amerikaanse en andere buitenlandse troepen uit Afghanistan. Vrijdag is het tien jaar geleden dat de imperialisten Afghanistan binnen vielen, zogenaamd om Osama-bin-Laden te pakken, die voor de reactionaire aanslag op het World Trade Center in New York verantwoordelijk werd gesteld. De Afghaanse bevolking werd vrijheid, vrouwenrechten, democratie en veiligheid beloofd. Van die veiligheid is niets terecht gekomen – dat geven president Karzai en de vroegere Amerikaanse opperbevelhebber McChrystal deze week toe. De regering op landelijk niveau en in de provincies is door en door corrupt, krijgsheren hebben vrij spel, in grote delen van het land worden vrouwen vreselijk onderdrukt en 61% van de Afghanen is chronisch ondervoed. De buitenlandse troepen zouden volgens planning in 2014 vertrekken. Dat wil zeggen, er moeten er nog 50.000 achterblijven, die dan samen met het Afghaanse leger voor ‘stabiliteit’ zouden moeten zorgen. De imperialisten zijn zeer bezorgd dat ze hun eigenlijke doel, controle over het strategisch belangrijke land, niet zullen bereiken.

6 okt. 2011 Poortblokkade bij hoogovens in IJmuiden http://www.rodemorgen.nl/
Ruim 100 staalarbeiders blokkeren de Rooswijkpoort bij het vroegere Hoogovens/Corus, dat nu Tata Steel heet sinds het door het Indiase concern is opgekocht. De collega’s namen op een vakbondsvergadering zelf het initiatief tot de blokkade. Zij zijn boos omdat Tata, na vorig jaar al 800 banen geschrapt te hebben, er nu tot 2016 nog eens ruim 1000 wil schrappen en tegelijkertijd de productie met 7% wil opschroeven – bij een nu al tehoge werkdruk.

6 okt. 2011 Huisartsen protesteren tegen bezuiniging van 132 miljoen
In Amsterdam protesteren ruim 5000 huisartsen en hun ondersteuners tegen een korting van 132 miljoen euro, die minister Schippers (VVD) hen wil opleggen. Vorig jaar zou er meer aan huisartsenhulp zijn uitgegeven dan is begroot. De huisartsen zeggen dat de 20.000 euro die ze per persoon moeten inleveren leidt tot minder verpleegkundigen in hun praktijk, minder aandacht voor chronisch zieken enzovoorts. Patiënten krijgen die hulp dan niet meer of moeten naar het ziekenhuis. Daar is de zorg duurder en dat zou deze regering dan weer in hogere zorgpremies terughalen bij de patiënten.

6 okt. 2011 Postbodes: betalen om te mogen werken
Postbodes en sorteerders die bij PostNL ontslagen worden kunnen volgens de Financiële Telegraaf bij Uitzendbureau Randstad een baangarantie krijgen voor twee jaar, mits ze € 28.000 euro van hun afvloeiingsregeling inleveren. In die twee jaar kunnen ze door het uitzendbureau (dat samen met PostNL een BV oprichtte) voor allerlei werk worden ingezet. Ook voor het werk dat ze altijd al bij TNT deden. Randstad garandeert slechts dat ze 80% van hun loon krijgen. Intussen zal het ‘natuurlijk’ zijn best doen om de ontslagen collega’s aan vast werk te helpen, maar gezien de leeftijd van veel van hen geven Randstad noch PostNL garanties. De collega’s zijn woedend en terecht. Tijd om de koppen bij elkaar te steken en zelfstandige acties voor te bereiden.

6 okt. 2011 Chemisch opslagbedrijf speelt met levens
Bij opslagbedrijf Odfjell in de Botlek bij Rotterdam ontsnapt al vanaf begin dit jaar regelmatig butaan, een zeer brandbaar gas. In de eerste weken van augustus ging het zelfs om 200 ton. Dit kwam aan het licht door een anonieme tip, want het bedrijf had het niet gemeld aan de milieudienst DCMR – wat wel verplicht is. Odfjell bracht hiermee de werkers op het bedrijf zelf en het verkeer erlangs in levensgevaar, maar gezien de vele olie- en chemische bedrijven in de omgeving had ook een ramp van zeer grote omvang kunnen ontstaan. Odfjell heeft overigens ook in het verleden herhaaldelijk de veiligheid en gezondheid in gevaar gebracht. Zo ontsnapte er in 2004 400.000 liter van het kankerverwekkende benzeen. DCMR legt donderdag een deel van Odfjell stil en stelt een onderzoek in.
http://www.rodemorgen.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten