dinsdag 25 oktober 2011

#Aluminiumwerkers vastbesloten tegen #loonoffer


De directie van aluminiumsmelterij ZALCO in Vlissingen wil dat de ruim 600 personeelsleden loon inleveren en tien vakantiedagen, omdat het zo slecht zou gaan met het bedrijf. In een referendum hierover door de vakbonden heeft een grote meerderheid dat afgewezen. Begin deze maand lieten de collega’s bij ZALCO met een zelfstandige poortactie al duidelijk weten daar niet bereid toe te zijn. Op een vakbondsvergadering daarna kreeg de vakbondsbestuurder de opdracht mee bij een gepland gesprek met de directie de voorstellen over het loonoffer hoogstens aan te horen, maar er niet over te onderhandelen. De directie beweert dat het bedrijf verliest draait, maar de collega’s vragen zich af hoe dat kan. Er is werk genoeg, want er worden nieuwe werkers aangenomen. De werkdruk is al hoog en aan de salarissen en auto’s met chauffeur van de directie kan je ook niet afzien dat het slecht gaat.
De ZALCO-fabriek, vroeger eigendom van het Franse concern Péchiney, is sinds vijf jaar eigendom van de Klesch-groep. Dat is een zogenaamde investeringsmaatschappij, die van grote concerns onderdelen opkoopt om vervolgens te proberen die door reorganisaties en dit soort praktijken zo winstgevend mogelijk te maken. Klesch kocht twee jaar geleden ook de aluminiumsmelterij Aldel bij Delftzijl van Tata Steel (Hoogovens).Twee jaar geleden deed de toenmalige directie een soortgelijke aanval op de lonen.
Toen zouden de collega’s 17,5% hebben moeten inleveren, maar dankzij zelfstandige actie van de werkers verdween dat plan van tafel. Intussen is er een nieuwe directie en de Klesch-groep wil het nu blijkbaar nog eens proberen. Veel collega’s vinden: as ZALCO geld tekort komt, moet ze dat maar bij Klesch gaan halen! http://www.rodemorgen.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten