maandag 17 oktober 2011

Internationale actie tegen sociale dumping


Chauffeurs uit verschillende Europese landen voeren gezamenlijk actie tegen het misbruik dat vervoersbedrijven maken van de loonverschillen tussen landen. Via postbus-BV’s worden chauffeurs uit vooral Oost-Europese landen tegen een laag loon ingezet, om hogere lonen te ontduiken. Daartegenover is de strijd voor gelijk loon voor gelijk werk van het grootste belang. Hierover delen vakbondsleden van FNV Bondgenoten samen met collega’s van de Belgische ABVV en de Franse CGT pamfletten uit in veertien talen en discussiëren erover met chauffeurs bij de grensovergang Hazeldonk onder Breda en in de buurt van Doornik op de grens van België en Frankrijk. In Hazeldonk is ook de Poolse truckersbond vertegenwoordigd. Gelijktijdige acties vinden plaats in Engeland en Oostenrijk.

13 okt. 2011 Kernafval: levensgevaarlijk transport http://www.rodemorgen.nl/
Deze week vertrekt opnieuw een transport met nucleair afval van de kerncentrale in Borssele naar de opwerkingsfabriek in Normandië. Dat transport gaat met de trein dwars door bewoonde gebieden zoals de Belgische stad Gent. Als er iets met de trein gebeurt zou een ramp van ongekende omvang ontstaan, waarbij veel doden zouden kunnen vallen en nog meer mensen erg ziek worden. Een groot deel van Zuid-Nederland, België en Noord-Frankrijk zou langdurig onbewoonbaar blijven. Bij een vorig transport in juni wilde de gemeenteraad van Gent daarom geen toestemming geven voor vervoer door de gemeente, maar dit werd door de rechter overruled. Honderden demonstranten die op verschillende plaatsen probeerden het transport te blokkeren werden door de politie gearresteerd.
Deze keer had Greenpeace bij Vlissingen alleen een kistje onder de rails begraven, waaruit een grote ballon tegen kernenergie zou komen als de trein passeerde. De actie kwam voortijdig uit en een van de activisten werd voor de rechter gebracht. Die werd door deskundigen ervan overtuigd dat het kistje op geen enkele manier tot ontsporing van de trein had kunnen leiden. Maar volgens de PVV is door de ‘criminele’ actie Nederland op de rand van een kernramp gebracht. Een kerngevaarlijk transport dus. De echte misdaad is natuurlijk pleiten voor nieuwe kerncentrales, zoals CDA, VVD en PVV doen.

12 okt. 2011 Ook voor Nederlandse staat is je computer niet veilig http://www.rodemorgen.nl/
Het bedrijf Digitask zegt aan de Nederlandse overheid dezelfde spionagesoftware geleverd te hebben die ze ook aan de Duitse en Oostenrijkse heeft verkocht. Met deze software kan niet alleen maar internetverkeer worden afgeluisterd, maar ook op de PC bij mensen thuis gekeken worden wat daarop staat, veranderingen op de PC worden aangebracht en camera en microfoon voor afluisteren worden gebruikt. Toen het gebruik in de Duitse deelstaat Beieren een paar dagen geleden aan het licht kwam, raakte de Duitse regering in grote problemen. Dat is daar namelijk bij wet verboden, evenals in Nederland. Het blijkt overigens in verschillende andere Duitse deelstaten ook te gebeuren. Het meelezen of afluisteren van mail- en telefoonverkeer mag volgens de wet zowel in Duitsland als Nederland alleen bij een concrete verdenking en met speciale toestemming. Het ongemerkt inbreken op iemands PC is helemaal niet toegestaan. Er is dus sprake van een flagrante schending van de democratische rechten en daarom moet geëist worden dat hier de onderste steen boven komt. Stop het bespioneren van gewone burgers!

12 okt. 2011 Frans vakbondsprotest tegen crisispolitiek Sarkozy http://www.rodemorgen.nl/
Franse vakbonden organiseren demonstraties en stakingen tegen de crisismaatregelen van de regering Sarkozy. Vooral tegen het schrappen van duizenden banen in de publieke dienst – inclusief het onderwijs – en tegen de verhoging van accijns op tabak, alcohol en suikerhoudende dranken. Gestaakt werd er bij het spoor, in het onderwijs en bij grote bedrijven als Renault en vliegtuigbouwer Airbus. Bij elkaar 270.000 werkers deden mee aan demonstraties in 200 steden.

12 okt. 2011 Emissierechten broeikasgas een lachertje http://www.rodemorgen.nl/
Begin oktober kon een bedrijf voor nog geen tientje (€ 9,82) het recht kopen om duizend kilo CO2 extra uit te stoten. Door Nederlandse en andere EU-regeringen worden jaarlijks zoveel gratis emissierechten uitgedeeld, dat de meeste bedrijven daar genoeg van hebben. Wat ze overhouden verkopen ze aan een bedrijf dat nog meer van het broeikasgas wil uitstoten. Op deze manier zal nooit het radicaal tegengaan van de opwarming van de aarde worden bereikt. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA), dat voor de imperialistische landen moet toezien op voldoende beschikbaarheid van energie, zegt deze week bij monde van directeur Van der Hoeven (ex CDA-minister): ‘in 2035 zal er – wat IEA betreft – wel sprake zijn van meer duurzame energie, maar nog steeds zal de meeste energie uit fossiele brandstoffen komen’. Neem de aarde in eigen hand, voordat zij verbrandt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten