donderdag 20 oktober 2011

http://www.rodemorgen.nl/

Vakbondsactie tegen onderbetaling zeelieden
De Internationale Transportwerkersvakbond ITF heeft de afgelopen weken voor 100.000 dollar achterstallig loon van zeelieden los gekregen in Europese havens. Inspecteurs van de ITF, die zowel havenwerkers als zeelieden organiseert, bezochten tal van schepen en spraken met de bemanning. Toen in Hamburg de eigenaar van een schip zei geen boodschap te hebben aan de ITF, weigerden de Duitse havenwerkers het schip te behandelen. Toen koos de reder eieren voor zijn geld.

18 okt. 2011 Europese dag tegen de mensenhandel http://www.rodemorgen.nl/
De Europese Commissie heeft 18 oktober uitgeroepen tot de Europese Dag tegen de mensenhandel. Maar alles wat de Commissie doet bevordert juist slavernij in een of andere vorm. Want het gaat niet om slavernij in een historische situatie, maar om slavernij door de jacht op winst. 18 Oktober is dus een dag van uiterste hypocrisie voor de Commissie van het Europese kapitalisme. Voor vrijheidslievende mensen kan het een dag worden van strijd tegen de moderne slavernij van het kapitalisme.
In Nederland zitten duizenden mensen in een situatie van fysieke slavernij. Niet alleen vrouwen die tot prostitutie gedwongen worden, maar ook mannen en vrouwen in illegale naaiateliers, in de tuinbouw en in de bouw – zij worden tot extreem lange werkdagen gedwongen tegen een laag loon, moeten in onmenselijke omstandigheden wonen en eten en mogen zelfs vaak niet alleen naar buiten. Ze moeten duizenden euro’s terugbetalen aan de handelaren die hen hier gebracht hebben, zij zelf en hun familie worden fysiek bedreigd als zij niet gehoorzamen en door gebrek aan een verblijfsvergunning durven ze ook geen aangifte te doen. Meestal hebben de handelaren of de bazen hun paspoorten ingenomen.
Het gaat niet om een geïsoleerde groep van criminele bendes die hier verantwoordelijk voor is. Zo worden bijvoorbeeld bij de bouw van de kolencentrales voor Essent en Nuon in de Eemsmond in Groningen mensen onder dit soort condities ingezet. Kleding, die in dit land door grote concerns wordt verkocht, maar ook iPhones en andere gadgets worden geproduceerd door werkers die feitelijk als slaaf worden behandeld.

18 okt. 2011 Vrijheid voor alle Palestijnen! http://www.rodemorgen.nl/
In ruil voor een gevangenen genomen Israëlische soldaat Shalit heeft Israël beloofd ruim 1000 Palestijnse gevangenen vrij te laten. Dat is echter geen royaal gebaar van Israël, zoals veel Westerse politici en de media zeggen. Israël heeft namelijk nog zo’n vijfduizend politieke Palestijnse gevangen – waaronder zelfs 164 minderjarigen – die bovendien nauwelijks of helemaal geen bezoek van familie kunnen ontvangen. Een deel van de gevangenen wordt mishandeld, gemarteld. Honderden zijn nog niet eens officieel aangeklaagd. Een deel van de gevangenen heeft alleen leuzen geroepen of hooguit met stenen gegooid. Zij worden terroristen genoemd, maar strijden voor de bevrijding van hun land – dat Israël bezet houdt.
Doorlopend pakt het Israëlische leger Palestijnen op. Leidende verzetsmensen komen niet vrij, anderen mogen niet terug naar de Westelijke Jordaanoever. De anderhalf miljoen die in de Gazastrook wonen, zijn door de Israëlische blokkade zo beperkt in hun bewegingsvrijheid dat Gaza in feite een grote gevangenis is. Van het gebied op de Westelijke Jordaanoever worden steeds meer delen door Israël in beslag genomen. Het is alleen door de steun van de westerse imperialisten – waaronder de Nederlandse regering – dat Israël de Palestijnen kan blijven onderdrukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten