woensdag 1 februari 2012

Werkloosheid, lagere lonen en deeltijd- havenwerkers staken ook tegen pulparbeid

EU wil stakingsrecht inperken
De Europese Unie wil het stakingsrecht van werkende mensen drastisch inperken, blijkt uit uitgelekte documenten. Stakingen zouden voortaan door een rechter verboden moeten worden als ze ‘grensoverschrijdende effecten’ hebben of ‘het vrije verkeer van goederen en diensten belemmeren’. Hiermee zouden niet alleen de huidige staking en blokkades van truckers in ItaliĆ« worden verboden. Gezien de grote internationale vervlechting van de economie zullen er voor een meewerkende rechter maar weinig stakingen overblijven die geen grensoverschrijdend effect hebben.
Dat is ook de achtergrond van deze maatregel. De 500 grote supermonopolies die de wereldeconomie beheersen schuiven met kapitaal, fabrieken, handel en winsten over de hele wereld, op zoekt naar maximaal rendement op hun kapitaal. Maar daarmee maken zij zich ook extra kwetsbaar. Als in een onderdelenfabriek in Spanje gestaakt wordt, kan een autofabriek in Belgiƫ stil komen te liggen. En als de havenwerkers in Rotterdam staken, dreigen de hoogovens in het Ruhrgebied zonder kolen te raken. Daarom willen de grote concerns de arbeiders zoveel mogelijk opsluiten in hun eigen land, in de eigen fabriek - en bij voorkeur tegen elkaar opzetten.
De monopolieconcerns willen ook niet dat Nederlandse en Poolse arbeiders samen sta-ken, om te verhinderen dat collega’s bij de bouw van een energiecentrale of de Maas-vlakte volgens een veel slechtere Poolse CAO betaald worden, omdat ze formeel in dienst zijn van een Pools bedrijf. De ‘vrije markt’, het ‘gelijke speelveld’ dat ze zeggen te willen, leidt tot beperking van de rechten van werkende mensen en tot ongelijkheid in lonen en arbeidsvoorwaarden.
Daartegen moeten de arbeiders zich internationaal verenigen en gezamenlijk de strijd aangaan. De Europese vakbonden en de FNV bonden Abvakabo, Bondgenoten en Bouw hebben een protest laten horen. De FNV roept op een petitie te tekenen die deze plannen verwerpt.
Voor volledig en onbeperkt stakingsrecht!   http://www.rodemorgen.nl/ 

27 jan. 2012 Werkloosheid, lagere lonen en deeltijd
Volgens de Amsterdamse professor Salverda wordt in Nederland 80% van het werk gedaan door mensen met een hogere opleiding dan nodig is. Salverda wijst erop dat veel van deze banen in deeltijd worden aangeboden. De regering maakt dit extra aantrekkelijk voor bedrijven, omdat ze voor iemand die twaalf uur of minder werkt geen sociale premies hoeven te betalen. Voor de werkers betekent het dat ze bij werkloosheid geen recht op een uitkering hebben. Veel van deze banen worden vervuld door studenten die moeten bijverdienen en door vrouwen die in deeltijd willen werken, om tijd voor de kinderen over te houden. Voor mensen met een lagere oplei-ding blijven zo minder banen over. Bovendien kunnen die zich een deeltijd baan niet permitteren bij een laag uurloon. Salverda zegt dat het werkloosheidspercentage in Nederland zo laag lijkt omdat er veel in deeltijd wordt gewerkt. Grote groepen mensen kunnen dus van hun werk niet zelfstandig leven. En voor mensen die een beroep op een uitkering moeten doen omdat ze te weinig of helemaal geen werk kunnen vinden, heeft de regering nu bedacht dat zij werk voor 75% van het wettelijk minimumloon moeten accepteren of met behoud van uitkering vrijwilligerswerk moeten doen. Salverda wil het aantal uur dat studenten mogen werken beperken. Vrouwen wil hij vermanend toespreken dat ze bij een scheiding niet van hun huidige loon kunnen leven. Beter is het echter een werkweek van 30 uur te eisen tegen het volle weekloon en goede gratis kinderopvang!  http://www.rodemorgen.nl/ 
 
27 jan. 2012 Belgische havenwerkers staken ook tegen pulparbeid
Voor maandag 30 januari hebben de Belgische vakbonden een nationale staking aangekondigd tegen de harde bezuinigingen van ruim elf miljard, die de regering Di Rupo erdoor wil drukken. De werkers in de verschillende Belgische havens laten weten dat die dag ook een van hun eisen zal zijn behoud van het havenwerkersstatuut. De regering wil dat afschaffen en daarmee de deur openzetten voor de inzet van uitzend-krachten in het havenwerk. De Internationale Transportwerkersfederatie zegt dat havenwerkers uit omringende landen hebben beloofd maandag geen besmet werk te zullen doen.  http://www.rodemorgen.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten