maandag 13 februari 2012

Henk Krol: “Dit is te gek voor woorden”

Minister #Opstelten #VVD weigert subsidie voorhomopesten meldpunt
Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten weigert een eenmalige piepkleine subsidie toe te kennen aan hetanti-pestenmeldpunt dat de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) afgelopen herfst opzette. Henk Krol is ontgoocheld over deze beslissing.


De SVGK startte in de herfst van 2011 een meldpunt voor pesterijen van homo’s in de eigen woonomgeving, nadat voorzitter Henk Krol het hemeltergend relaas had gehoord van twee lesbiennes, beiden in de 80, die moesten verhuizen wegens aanhoudende intimidaties.

Krol: “We werken met korte lijnen binnen de SVGK en merkten al heel snel dat er veel ellende is op dit gebied. Binnen een paar weken kregen we meer dan 200 meldingen binnen. Daar waren we niet op voorbereid en toch wilden we iedereen op een fatsoenlijke wijze helpen. Daartoe vroegen we het Ministerie van Veiligheid en Justitie om een bescheiden bijdrage – het gaat om een paar duizend euro – zodat we de aanvangskosten van dit meldpunt zouden kunnen bekostigen en naar een werkwijze konden doorgroeien om in de toekomst nieuwe meldingen op een goede manier en in samenwerking met anderen, te kunnen doorverwerken.”

De afwijzing komt hard aan bij Krol: “Als motivatie wordt gesteld dat men geen landelijke aanpak van meldpunten wil, maar per regio gespreid. Dat is prima, daar willen we graag naar doorverwijzen, maar feit is wel dat de goede naam van de Gay Krant er voor zorgt dat wij wél worden gebeld, daar waar de drempel voor anderen te hoog ligt. Wij zijn toch een soort Wegenwacht van de homowereld.”

Krol beraadt zich nu over de toekomst van het Meldpunt. “Er komen nog steeds klachten binnen, er is zichtbaar behoefte aan. Maar iedereen die een subsidieverzoek van 2 ton aanvraagt, wordt met koffie en gebak op het ministerie onthaald en krijgt 1,5 ton. Wij vroegen slechts een bescheiden subsidie omdat de SVGK geen vermogende instantie is en we toch meenden een belangrijk maatschappelijke taak te vervullen, maar krijgen 0 op rekest. Jammer dat liberaal Opstelten hier geen rekening mee wenst te houden. Dit is toch niet wat we verdienen, nadat we het probleem zichtbaar hebben gemaakt.”

--------------------------------------------- einde persbericht ----------------------------------------------

Geen opmerkingen:

Een reactie posten