donderdag 9 februari 2012

Onderwijs staakt op 6 maart opnieuw,Meer rampgebieden door oorlog en milieuvernietiging

Griekenland: arbeid tegen financierskapitaal
Opnieuw ligt heel Griekenland plat in een algemene staking. Het is de start van een reeks van acties en stakingen die voor de komende weken gepland staan. Dat is het antwoord van de Griekse werkers aan vertegenwoordigers van het financierskapitaal Dallara (bankenlobby IIF) en Ackermann (Deutsche Bank). Het antwoord aan EU, ECB en IMF, die de Griekse regering met het mes op de keel pressen lonen, minimumloon en pensioenen met een extra 20 tot 30 procent te verlagen en nog eens 15.000 werkers te ontslaan. Anderhalf miljoen Grieken hebben helemaal geen inkomen meer. De anderen zagen het scherp dalen. Honderdduizenden zijn afhankelijk van voedselhulp van de kerk.
Opnieuw ligt het openbaar vervoer plat - inclusief de veerboten naar de eilanden en de havenbedrijven. Scholen en kantoren zijn gesloten, bedrijven liggen stil en zie-kenhuizen draaien zondagsdiensten. Ook veel winkeliers sluiten de deuren, omdat zij door scherp gedaalde koopkracht bij de mensen en hogere belastingen ook het hoofd niet meer boven water kunnen houden. In Athene en Thessaloniki worden grote demonstraties gehouden. De Griekse regering van sociaaldemocraten, conservatieven en extreemrechts probeert een beslissing over de nieuwe sloopmaatregelen voor zich uit te schuiven: over twee maanden zijn er verkiezingen en ze vrezen dat ze zullen worden weggevaagd als ze ‘ja’ zeggen tegen de chantage van het financierskapitaal  http://www.rodemorgen.nl/ 

7 feb. 2012 Onderwijs staakt op 6 maart opnieuw
Na de staking van 22.000 leraren uit het voortgezet onderwijs tegen de 1040-urennorm en de ophokplicht op 26 januari, gaat het onderwijs op 6 maart opnieuw plat. De leraren in het primair, voortgezet, speciaal onderwijs en het MBO staken tegen de 300 miljoen bezuinigingen in het passend onderwijs.
Minister van Bijsterveldt wil 9.000 leraren ontslaan om prestatiebeloning te kunnen betalen. Dat gaat ten koste van leerlingen, leraren, kwaliteit en werkdruk. 
Een docent van de praktijkschool Groen uit Friesland: "De hele school staakte op 26 januari. Als de leerlingen uit het passend onderwijs er in het voortgezet onderwijs bijkomen , wordt de nu al te hoge werkdruk nog verder opgeschroefd."
De leraren in het voortgezet onderwijs staken ook, zoals een collega zegt "omdat we straks tien dagen meer moeten werken en daar niet voor betaald krijgen". Bovendien stelt van Bijsterveldt tegenover de looneis van 2,5% in het VO de nullijn. 
Op de scholen moet discussie gevoerd worden die leidt tot de vorming van (meer) actiecomités. Met zo mogelijk deelname uit alle geledingen, ook leerlingen en ouders. De strijd in het onderwijs moet verbonden worden met andere sectoren die vechten tegen de afwenteling van de crisislasten – zoals de WSW-ers, de ambtenaren en de schoonmakers. De Rode Morgen stelt de volgende eisen voor:

- Geen bezuinigingen in het (passend) onderwijs, stop de sociale sloop
- Strijd voor behoud van alle arbeidsplaatsen
- Geen ophokplicht - geen 1040 urennorm
- Kleinere klassen en minder lesuren
- Geen verkorting van vakanties voor leerlingen en leraren
- Gelijk loon voor gelijk werk
- Meer loon voor leraren en onderwijs ondersteunend personeel
- Gratis openbaar onderwijs  http://www.rodemorgen.nl/ 

7 febr. 2012 Meer rampgebieden door oorlog en milieuvernietiging
Hulporganisatie Oxfam/Novib luidt de noodklok. Grote hulporganisaties als die van de VN zijn niet meer in staat adequaat te reageren op de vele grote rampen die plaatsvinden. In een rapport wijst de organisatie op natuurrampen die geheel of gedeeltelijk tegelijk plaatsvinden, zoals in 2010 de aardbeving in Haïti gevolgd door een cholera-epidemie en de grote overstromingen in Pakistan. Overstromingen enerzijds en grote droogtes zoals in 2011 in de Hoorn van Afrika zullen door de klimaatverandering alleen maar toenemen.
Oxfam schrijft dat tussen 1970 en 2000 het deel van de wereld dat verdroogt is verdubbeld. Tegelijkertijd woeden er in veel landen oorlogen. Door de groeiende strijd om energie, voedsel en water zal het aantal conflicten alleen maar toenemen, verwacht Oxfam. Het roept de VN op zich daar op voor te bereiden en meer samen te werken met lokale organisaties. Intussen gaan de imperialisten door met het voeren van oorlogen om grondstoffen en afzetmarkten en verzieken zij het klimaat, waardoor natuurrampen in aantal en hevigheid toenemen. http://www.rodemorgen.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten