vrijdag 24 februari 2012


Roemer MAIL ,
Deze week kwam het bericht dat premier Rutte een brief heeft gestuurd naar Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie. Daarin bepleit Rutte dat de Europese Unie er alles aan moet doen om de groei van de Europese economie te stimuleren, met minder Europese regels en minder belemmeringen. Wie wil dat nou niet, dacht ik meteen.
Maar deze oproep deed me vervolgens snel denken aan een vergelijkbare oproep van Ronald Reagan begin jaren '80. Dat bleek het startschot voor de deregulering van de gehele financiƫle sector. Met alle gevolgen van dien in de jaren daarna, tot aan de grote crisis die in 2008 begon en waar we nog steeds midden in zitten. Reden genoeg om eens goed naar deze brief te kijken.
Het verhaal van Rutte is gericht op de versterking van het bestaande neoliberale beleid in Brussel. De sociale dimensie ontbreekt, sociale verworvenheden worden juist aangevallen. Rutte wil alle 'belemmeringen' voor een vrij verkeer van diensten wegnemen. In de brief worden geen voorbeelden gegeven, maar je hoeft geen ziener te zijn om te begrijpen dat de premier het hier heeft over de cao's en de sociale rechten, zoals het stakingsrecht.
Het schrappen van 'belemmeringen' klinkt heel vriendelijk. Maar in de praktijk betekent het dat bedrijven uit Polen of Spanje in Nederland de arbeidswetten en cao's van het thuisland gebruiken. Nu moeten zij nog werken volgens de Nederlandse cao. Eerder pleitte VVD'er Bolkestein al voor dit 'woonlandbeginsel'. Als deze 'belemmeringen' wegvallen, gaan onze lonen omlaag. Jan Modaal wordt vervangen door Mikos Modaal. Alleen is het Griekse modale loon een heel stuk lager.
Rutte lijkt de crisis te willen misbruiken om de rechten van werkenden in Nederland verder af te breken. Terwijl hij juist zou moeten opkomen voor de cao's en het stakingsrecht. Stakingsrecht is een mensenrecht, daar zou een liberaal toch voor moeten opkomen?
Emile Roemer
Emile Roemer en Bernard Wientjes
 

'We moeten de economie niet kapot bezuinigen'
 

Deze week had ik een lang gesprek met VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes. Hem heb ik uitgelegd dat keihard bezuinigen nu erg dom is. Mensen zijn nu al een stuk voorzichtiger. Er wordt minder ge?esteerd. We moeten juist investeren in de economie en niet de rekening leggen bij de mensen met de laagste inkomens.
Allemaal schoonmakers
 

'Wij zijn allemaal schoonmakers' 
 

'Wij zijn allemaal schoonmakers' het stond onlangs op een reuzenspandoek bij een van de stakingsacties van de schoonmakers. Het is waar: wij zíjn allemaal schoonmakers. Waar de schoonmakers tegen in verzet komen, hun onvrede, hun protest, wortelt in iets dat je in de economie op veel meer niveaus ziet. Lees het stuk
 
 dat ik over de schoonmakers schreef.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten