vrijdag 17 februari 2012

#email #Roemer #SPnl


Het is alweer een tijd geleden dat ik voor het eerst Sicko zag, een film van de Amerikaanse activist Michael Moore. In de film neemt Moore de Amerikaanse gezondheidszorg onder de loep. Een systeem waar winst belangrijker is dan goede zorg en waar een steeds grotere groep mensen geen toegang meer heeft tot de meest basale zorg. Toen ik jaren geleden de film zag, was ik blij dat we het in eigen huis beter voor elkaar hadden.
Helaas komt daar nu snel verandering in. Dit kabinet wil dat ziekenhuizen commercieel worden. Private partijen mogen binnenkort investeren in ziekenhuizen en een mooie winst opstrijken als het ziekenhuis ‘goed draait.’ Dat is een heel slecht plan.

Commerciële ziekenhuiszorg zal het einde betekenen van het vertrouwen dat u stelt in de specialist om u te helpen. We weten straks niet meer zeker of de arts de gezondheid van uw lijf of het rendement van het ziekenhuis voorop stelt. De investeerder gaat straks over de kwaliteit en het zorgaanbod van een ziekenhuis. We zien nu al waar dat toe leidt. Overal in Nederland worden afdelingen verloskunde gesloten omdat de fulltime aanwezigheid van een gynaecoloog ‘te duur’ zou zijn. Ondertussen dreigt verloskundige zorg voor veel vrouwen onbereikbaar te worden.

In een eerdere nieuwsbrief vertelde ik al het verhaal van een vriendin van mij. Zij moest alles op alles zetten om bij de huisarts in de Verenig! de Staten niet opgezadeld te worden met de meest onzinnige onderzoeken. Wie artsen meer laat verdienen als ze meer behandelen, moedigt verspilling aan; dat snapt toch iedereen?

Sinds deze week weet ik heel zeker dat de SP geen doemscenario’s schetst over de gevaren van commercie in de zorg. Loek Winter, één van  Nederlands bekendste ‘zorgondernemers’ zei deze week op een congres:  ‘De marges in de gezondheidszorg zijn erg hoog. We kunnen allemaal heel erg veel geld verdienen.’ Ik denk dat ik nog vaak aan deze woorden zal denken wanneer een VVD-politicus op televisie zegt dat de zorg onbetaalbaar wordt en de premies opnieuw omhoog moeten.

Emile Roemer
 

'Wat eenmaal afgebroken is heb je niet zomaar weer opgebouwd' 
 

Woensdag was ik te gast bij De Wereld Draait Door. Een gesprek over de SP, de peilingen en een discussie over hoe we op een sociale manier de crisis kunnen bestrijden. 
 

Met de premier op bezoek bij de sociale werkplaats
 

Afgelopen maandag bezocht ik met premier Rutte en Job Cohen de sociale werkplaats. De premier en ik zijn het niet eens geworden. Sterker nog: ik ben nog meer overtuigd geraakt dat de bezuinigingen op de sociale werkplaats desastreus gaan uitpakken voor de mensen die daar werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten