dinsdag 8 november 2011

#Zorgkosten: #monopolies dicteren de #prijs


Medische hulpmiddelen zoals een kunstknie of een pacemaker, maar ook hechtmateriaal zijn in Nederland twee tot drie maal zo duur als in omliggende landen. Ziekenhuizen die in het buitenland willen inkopen krijgen van de bedrijven te horen dat dit niet mag en dat ze dan in ieder geval geen service krijgen. Deze monopoliebedrijven bewerken ook de specialisten zodat die er bij de inkoop op aandringen vooral bij de dure Nederlandse dochtermaatschappij te kopen – vanwege de service. Dit blijkt uit een onderzoek van NRC Handelsblad. In totaal wordt aan deze medische hulpmiddelen jaarlijks 2,4 miljard uitgegeven volgens de krant. Hierbij zijn de kosten van grote medische apparaten zoals MRI-scanners, geleverd door bedrijven als Philips en Siemens niet meegerekend. Een van de geïnterviewde inkopers laat tussen neus en lippen door weten dat het daarbij niet anders is.
Philips heeft zijn vertegenwoordigers in een hele rij ziekenhuizen in Nederland of er overeenkomsten mee gesloten, die haar afzet garanderen. Uit het onderzoek blijkt dat deze situatie in de hele ziekenhuiswereld bekend is, maar van geen enkele regering hebben we tot nu toe iets gehoord over de noodzaak om dit aan te pakken. Die beperken zich tot verhogingen van de zorgpremie, de eigen bijdrage, het kleiner maken van het basispakket. Op artsen en apothekers wordt bezuinigd. Over de prijsopdrijving doet de Nederlandse Mededingingsautoriteit net of de journalist hen iets nieuws vertelt. Ze gaan onderzoek doen. Benieuwd of ze de in Nederland ook hoog geprijsde medische apparatuur en medicijnen in het onderzoek meenemen.
Paul Schnabel – directeur van het Sociaal Planbureau en commissaris bij Shell – zegt in de Volkskrant dat er een nieuw ‘taboe’ doorbroken moet worden: ouderen moeten voortaan ook hun spaargeld inleveren om de zorgkosten te betalen. Hij wordt direct bijgevallen door oud-PvdA-leider Bos – nu dik betaalde consultant zorg bij KPGM. Bos verwijst ter verdediging naar Singapore, waar mensen al jong gaan sparen voor de zorg die ze als ouderen nodig zullen hebben. Daarmee suggereert hij dat mensen de zorg nu voor niets zouden krijgen. Een pertinente leugen: ouderen in Nederland hebben al vanaf dat ze gingen werken naast belasting premies betaald voor de ziektekostenverzekering en de AWBZ. http://www.rodemorgen.nl/

6 nov. 2011 B&W Amsterdam wil snijden in sociaal beleid
In de begroting van 3,7 miljard euro die het Amsterdamse gemeentebestuur bij de gemeenteraad heeft ingediend wordt 140 miljoen bezuinigd op de post ‘Werk en Inkomen’, die onder GroenLinks-wethouder Van Es valt. Dit gaat ten koste van armoedebeleid, bijstandsuitkeringen en cursussen voor werkzoekenden. Daarentegen gaat ruim 100 miljoen meer naar infrastructuur – in het bijzonder de Noord-Zuidlijn van de metro, die met een gigantische kostenoverschrijding kampt.

6 nov. 2011 ‘Maatschappelijk verantwoord’: een stempel is snel gezet
Unilever mag voor zijn theedivisie dan het stempel van de ‘Rainforest Alliance’ hebben, de manier waarop de thee wordt geproduceerd voldoet bepaald niet aan de criteria voor sociaal beleid die dit stempel suggereert. Onderzoeksinstituut SOMO constateert dat op de theeplantage in Kenia van Unilever de theeplukkers te kampen hebben met corrupte opzichters, die hen seksueel intimideren en discrimineren. Ook hun huisvesting is slecht. Een groot deel van de theeplukkers krijgt nooit een vast contract, omdat Unilever hen op het moment dat ze daar recht op hebben voor een maand ontslaat.
Op theeplantages in India (eigendom van anderen maar vaste leverancier voor Unilever – met ook het Rainforest certificaat op zak) is het niet beter. Er wordt vaak onder het minimumloon betaald, de werkers worden niet beschermd tegen bestrijdingsmiddelen, de werk- en leefomstandigheden zijn slecht. Kritische vakbonden worden tegengewerkt.
Grote concerns zoals Unilever worden gedwongen zich ‘maatschappelijk verantwoord’ voor te doen uit vrees anders klanten te verliezen en acties tegen zich af te roepen. Hun enige doel is echter de maximale winst en daarom is dat masker slechts bedrog. http://www.rodemorgen.nl/

5 nov. 2011 Overheid begint Occupy-beweging te dwarsbomen
PvdA-Burgemeester Van der Laan van Amsterdam zegt dat de bezetters van het Beursplein over een maand weg moeten naar een plaats in Zuidoost, aan de rand van de stad. In Venlo wordt een eerste initiatief tot een bezetting gelijk de kop ingedrukt door CDA-burgemeester Bruls. Met als formeel argument dat de demonstratie niet twee dagen tevoren was aangemeld, worden de demonstranten weggestuurd. Drie mensen die hun ID-bewijs niet willen tonen aan de politie worden gearresteerd. Aanvankelijk hebben de gemeentebesturen de Occupy-acties grotendeels hun gang laten gaan, in de hoop dat het een vrij ongevaarlijke uitlaatklep zou zijn voor de woede over de gevolgen van de afwenteling van de crisislasten. Nu proberen ze de actie te beëindigen. De crisis bestaat echter nog steeds en de gevolgen voor de mensen als werkloosheid, hogere lasten, minder voorzieningen nemen toe. De strijd daartegen staat in Nederland nog maar aan het begin. Om die strijd succesvol te voeren zouden de bewoners van de tenten zich moeten verbinden met de mensen die in bedrijven, instellingen en buurten het werk doen. Hun strijd laat zich ook niet zo snel door een burgemeester ‘ontruimen’. http://www.rodemorgen.nl/

5 nov. 2011 PvdA-wethouder geeft armen de schuld
Rotterdammers gaan in een paar jaar tijd ruim 100 euro meer betalen voor het ophalen van hun huisvuil. De heffing stijgt van € 263,60 nu naar € 369,90 in 2015. Volgens PvdA-wethouder Kriens komt dat omdat arme Rotterdammers vrijgesteld zijn van het betalen van deze heffing. ‘Extra dokken voor arme stadsgenoten’ staat er boven het verslag van een gesprek met haar. Minima hoeven echter al jaren deze heffing niet te betalen, veel van deze mensen moeten op een houtje bijten. De oorzaak van de schandalige verhoging nu – gemiddeld stijgen de gemeentelijke lasten in Rotterdam volgend jaar met 9,4% - is niets anders dan het afwentelen van de crisis op de gewone mensen. De regering gaf miljarden aan de banken. Daarom bezuinigt ze en dat doet ze onder andere door minder in het gemeentefonds te storten, waaruit de gemeenten een belangrijk deel van hun uitgaven moeten doen. Taken zoals zorg via de WMO worden overgeheveld aan de gemeenten, zonder daar geld voor ter beschikking te stellen. ‘Extra dokken voor de banken en de grote concerns’, dat zou de titel van het artikel moeten zijn. Maar de echte schuldigen houdt Kriens liever uit de wind. http://www.rodemorgen.nl/

5 nov. 2011 KOE (Griekenland) ‘Van redding geen sprake, tot wij de trojka en het regime ten val brengen’
De top van de G-20, de grootste economieën van de wereld in het Franse Cannes, heeft niet tot een oplossing van de financiële en economische crisis geleid. Onderling strijden de EU-landen wie voor de crisislasten moet opdraaien en wie z’n concurrentiepositie kan versterken. De Griekse regering is intussen helemaal klem gezet door het verzet van het Griekse volk tegen de draconische bezuinigingsmaatregelen. Nooit eerder waren er zoveel mensen op de been als bij de laatste algemene staking op 19 en 20 oktober. Van de nationale feestdag op 28 oktober maakten de Griekse massa’s hun eigen onafhankelijkheidsdag. Dit jaar werden in tal van steden de plechtigheden door de massa’s verstoord.
KOE (‘Communistische Organisatie van Griekenland’ – net als de Rode Morgen lid van ICOR) geeft naar aanleiding van de huidige situatie een verklaring uit onder de kop:
“Van nationale redding is geen sprake, tot wij de trojka en het regime ten val brengen - …Het was het Griekse volk, dat de regering Papandreou heeft geïsoleerd, haar legitimiteit heeft ontnomen en in de hoek gedrukt. Het volk heeft een donderend NEE laten horen tegen het noodregime van de trojka IMF-EU-ECB en tegen de overeenkomsten met de internationale bandieten. De niet eerder geziene demonstraties gedurende de politieke algemene staking van 48 uur en de historische gebeurtenis van de verandering van de nationale feestdag in een dag van het ‘Nee tegen de nieuwe bezetting’ waren zeker niet de laatste druppels, maar de nieuwste onstuimige golven van de volkswoede… Wat op de G-20-top gebeurde was een nieuw donker hoofdstuk in de geschiedenis van de onderwerping van de heersende klasse van Griekenland, dat past in de ergste traditie van uitverkoop van de belangen van het Griekse volk sinds de stichting van de Griekse staat…
Merkel en Sarkozy verkondigden in een live-uitzending, wat voor soort referendum het Griekse volk wel mocht houden en welk niet, terwijl ze als maffiaboeven de Griekse massa’s met honger bedreigden voor het geval ze hun besluiten zouden afwijzen. ‘Minister-president’ Papandreou wachtte in zijn hoekje, totdat Merkel en Sarkozy hun beslissingen meedeelden en kwam dan alleen nog te voorschijn om de bevelen van deze Europese afpersers te ondertekenen…
Ons volk heeft duidelijke taal gesproken. Het strijdt in de straten voor de val van deze regering, die intussen uit elkaar valt. Het strijd voor de overwinning op dit hele verrotte politieke systeem en voor het einde van de junta van de knevelverdragen en de trojka. Het eist werkelijke democratie en onafhankelijkheid.
Niemand moet die duidelijke opdracht van het volk onderschatten! Met deze eisen zal het volk de strijd voortzetten totdat iedere regering in dienst van de trojka ten val is gebracht. De taak van links bestaat er niet in om algemene verkiezingen te vragen, maar daarin deze strijd te ondersteunen en de opbouw van een breed volksfront tot redding van ons land.
NEE tegen een nieuwe bezetting – voor een radicale verandering in het belang van het volk!”
(Klik hier voor de volledige tekst van de verklaring in het Engels) http://www.rodemorgen.nl/

4 nov. 2011 Havenwerkers blootgesteld aan schadelijke stoffen
Bij het ontgassen van schepen die chemische stoffen vervoeren komen veel schadelijke dampen vrij. Veel meer dan officieel is toegestaan, maar in Rotterdam wordt dat ‘gedoogd’. Het havenbedrijf denkt erover om dit pas in 2030 helemaal te verbieden. Die schadelijke gassen worden intussen ingeademd door mensen die in de buurt werken en ze verspreiden zich ook naar woonwijken. Zoals gebruikelijk stelt het Havenbedrijf en het gemeentebestuur de belangen van de transportconcerns boven leven en gezondheid van de mensen die er werken en wonen. In Amsterdam wordt een proef uitgevoerd met een zogeheten ‘Ventoclean-systeem’, dat veel van de gassen moet afvangen. http://www.rodemorgen.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten