maandag 20 augustus 2012

Wist RDM wel hoe dat moest, reactorvaten bouwen?

Uit interviews met en oude artikelen van de grote man van RDM-reactorbouw in de jaren 60/70, M.C. Van Veen, blijkt een onthutsend beeld van een bedrijf dat eigenlijk geen idee had hoe reactorvaten gebouwd werden, niet bekend was met kwaliteitscontroles en dat deed zonder bemoeienis van het Reactor Centrum Nederland.

In een interview in 1997 met C.D. Andriesse, voor zijn boek 'De Republiek der Kerngeleerden', geeft Maarten Van Veen, vanaf begin jaren 1960 werkzaam bij RDM en vanaf 1968 in de directie, toe dat zeker in het begin, RDM geen idee had wat er allemaal bij het maken van reactorvaten kwam kijken. 'Al doende leerde men' was zo ongeveer het motto.

Link naar het interview met Van Veen in 'De Republiek der Kerngeleerden':
www.laka.org/rdm/republiek.pdf

Nogmaals de link naar artikel van Van Veen in het blad 'Atoomenergie' uit 1972, waarin hij praat over de potentie van de reactorbouw industrie in Nederland, maar vooral ook uitlegt dat de ontdekking van haarscheurtjes in het reactorvat van Borssele zorgde voor vertraging bij de bouw.
www.laka.org/rdm/atoomenergie1972.pdf


----------------------------

'Ook centrale Borssele moet reactorvat onderzoeken'
Omroep Zeeland, geplaatst op:  ma 20-08-2012, 07:07

OOST-SOUBURG - Ook de kerncentrale in Borssele zou zijn reactorvat moeten onderzoeken op mogelijke haarscheurtjes, volgens het Belgische atoomagentschap FANC. In reactorvat 3 van de kerncentrale in Doel, net over de grens, zitten haarscheurtjes. Het Borsselse reactorvat is gemaakt door dezelfde constructeur.

Volgens FANC-topman Willy De Roovere hebben zeker twintig kerncentrales wereldwijd vergelijkbare reactorvaten. In de Vlaamse krant De Morgen zegt De Roovere dat hij hoopt "dat alle betrokken landen een controle uitvoeren".

Op zich kunnen die scheurtjes weinig kwaad, volgens de topman, maar in Doel zijn het er wel erg veel.


------------------------

'Alle reactoren Doel en Tihange lopen gevaar'
De Standaard.biz maandag 20 augustus 2012, 07u22
Bron: belga

Niet alleen Doel 3, maar álle zeven kernreactoren in ons land lopen gevaar. Dat zegt Eric van Walle van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol maandag in de krant Het Laatste Nieuws. 'Meer nog: in alle reactoren van die generatie - wereldwijd - kunnen afwijkingen opduiken.'

De problemen met de reactorkuip in Doel zijn immers te wijten aan een constructiefout die niet alleen aan de producent, maar ook aan het gebruikte staal of het productieproces van destijds kan liggen.

Het blijft wellicht niet bij de 8.000 scheurtjes in het reactorvat van Doel 3. De kuip die door de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij in de jaren 70 werd geleverd, is wellicht lang niet de enige die niet gemaakt werd zoals het hoort. Over de hele wereld zijn 22 kuipen in gebruik die de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij een veertigtal jaar geleden maakte, waarvan de helft in Amerika. Voor hen dreigt allemaal hetzelfde scenario als in Doel 3, klinkt het.

Vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) haalt maandag in onze krant dan weer fel uit naar de aanpak van de dossiers Doel 3 en Tihange 2 door het FANC, het federaal agentschap voor nucleaire controle.
Hij is scherp voor FANC-directeur-generaal Willy De Roovere, die hij beschuldigt van ?paniekzaaierij? nadat De Roovere zaterdag in De Morgen aangaf dat 'er meer dan 50 procent kans bestaat dat in Tihange gelijkaardige afwijkingen worden ontdekt als in Doel'.

Nog volgens Vande Lanotte is een stijging van de stroomprijs voor de consument, zoals aangekondigd door staatssecretaris van Energie Melchior Wathelet, ongewenst.


-----------------------------

'Mogelijk wereldwijd problemen met veiligheid'
Standaard.biz zaterdag 18 augustus 2012, 13u14
Bron: ap, belga


Volgens Willy De Roovere, topman van atoomwaakhond FANC, is met de scheurtjes in reactor Doel 3 mogelijk slechts het tipje van de ijsberg ontdekt. Hij waarschuwt in De Morgen dat de problemen in Doel 3 wel eens in veel meer kerncentrales zouden kunnen opduiken.

Reactor 2 van de kerncentrale in Tihange, dat vlakbij Hoei ligt, ligt stil voor een onderzoek naar mogelijke scheurtjes in het reactorvat. Dat veiligheidsprobleem werd onlangs in Doel 3 vastgesteld door inspecteurs van het FANC, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle.

De Roovere vreest dat Tihange 2 wellicht dezelfde constructiefouten heeft. 'Er is meer dan 50 procent kans dat in Tihange gelijkaardige afwijkingen worden ontdekt. Ik zou het verrassend vinden, mocht er niets zijn', zegt hij.

De nucleaire topman vreest zware gevolgen. Hij doelt daarmee in eerste instantie op twintig andere kerncentrales wereldwijd die een reactorvat hebben van dezelfde constructeur als Doel 3, het Nederlandse Rotterdam Drydocks. Die centrales moeten definitief dicht als er ernstige scheuren worden ontdekt.

De definitieve resultaten van het verdere onderzoek in Doel 3 en Tihange 2 worden ten vroegste in oktober verwacht. Als beide kerncentrales niet veilig draaien tegen de winter dreigen de elektriciteitsprijzen te stijgen, zo voorspelt staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten